En stilla död av Nina Sjöstrand


Vad: Första boken i en ny deckarserie om polisaspirant Olivia Crona.

Synopsis:  Nya polisaspiranten Olivia blir inkastad i en mordutredning sin första dag på jobbet. De jagar en seriemördare som använder sig av ett ovanligt gift.

Plats: Stockholm, Sverige

Det bra: Intressanta karaktärer (både Olivia och de andra i gruppen) och handlingen höll mitt intresse med lagom mycket överraskningar. Ljudboken uppläses av Charlotta Åkerblom som var väldigt bekväm att lyssna på.

Det mindre bra: Själva premissen att en ny polisaspirant skulle stationeras med en specialgrupp som utreder mord är inte så realistisk.

Varför jag läste boken: Jag är alltid på jakt efter nya nordiska deckarserier och titeln fångade min uppmärksamhet.

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: Utmärkt start på serien.

A Murder in Time av Julie McElwain


Vad: Julie McElwains debutroman från 2016

Synopsis: FBI-agenten Kendra Donovan befinner sig plötsligt 200 år tidigare i tiden på ett brittiskt slott där hon behöver lösa flera mord och fånga en seriemördare.

Plats: Börjar i nutida USA, slutar med ett brittiskt slott år 1815.

Det bra: När mysteriet väl började (och döda kroppar började dyka upp) var jag fast och blev helt insvept i försöken att ta reda på vem mördaren var.

Det mindre bra: De första kapitlen gick väldigt långsamt och det tog ganska lång tid för mig att värma upp till hjältinnan. Hon var ganska svår att relatera till, jag tyckte hon bitvis inte var särskilt sympatisk eller trovärdig. Det kändes också som att det var en hel del bakgrundsinformation som saknades—det kändes nästan som att det fanns en tidigare bok som jag hade missat att läsa och som skulle förklara många av Kendras val. Jag har vanligtvis svårt för böcker som handlar om tidsresor och även om jag inte tyckte att den delen av den här berättelsen var särskilt övertygande, så var handlingen överlag tillräckligt intressant. Skrivandet är långt ifrån det bästa jag någonsin läst, men totalt sett innehåller den här boken alla bitar som behövs för ett bra mysterium.

Varför jag läste boken: Mordmysterium + brittiskt slott + vackert omslag

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: De enskilda bitarna är inte är så bra, men tillsammans fungerar de på något sätt.

Hangman av Stephan Talty


Vad: Fortsättning på Taltys debut Black Irish.

Synopsis: Polisen Abbie Kearney försöker fånga seriemördaren Marcus Flynn, känd som Hangman, som flytt under en fängelsetransport.

Plats: Buffalo

Det bra: Fantastiska karaktärer, bra handling och bra tempo.

Det mindre bra: Det tog mig ett tag innan jag gillade protagonisten.

Varför jag läste boken: Jag läste första boken i serien men den gjorde inget större intryck. Jag ville ha mer från både handlingen och karaktärerna men ppplägget för den här gjorde mig tillräckligt intresserad för att fortsätta serien.

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: Jag ångrar definitivt inte att jag gav författaren en andra chans.

Den vita staden av Karolina Ramqvist


Synopsis: Ensamstående mamman Karin, som lämnats ensam med en liten bebis utan sin partner gangstern John, kämpar för att anpassa sig till ett liv utan allt hon vant sig vid och fortfarande känner sig berättigad till.

Plats: Ett stort hus i Sverige

Det bra: Den här boken är vackert skriven, fullspäckad med meningar som går rakt in i hjärtat. Upplägget är ovanligt och intressant.

Det mindre bra: Boken börjar mitt i händelsernas och bakgrundshistorien presenteras sedan i små spridda glimtar. Jag kände aldrig någon känslomässigt koppling till huvudkaraktären och hon framstod som väldigt endimensionell (jag tror faktiskt att jag gillade henne mindre och mindre allt eftersom historien fortskred). Majoriteten av boken är centrerad runt huvudpersonens tankar och känslor och för mig var det inte tillräckligt för att föra historien framåt.

Varför jag läste boken: Nominerad för Petrona Award 2018.

Mitt betyg: ★★★

Slutsats: Jag önskade mer från den här boken: mer handling, mer djup.

Arvet av Yrsa Sigurdardottir


Vad: Mysterium med fokus på komplicerade familjerelationer. Första boken i serien om Freyja och Huldar.

Synopsis: Psykologen Freyja och polisen Huldar utreder ett mordfall där det enda vittnet är offrets 7-åriga dotter, som hittades gömd under sängen i rummet där hennes mamma dog.

Plats: Island

Det bra: Den här boken har allt jag förväntar mig av Sigurdardottirs böcker: komplexa karaktärer och en lika komplex och spännande handling.

Det mindre bra: Jag tyckte att den första halvan av boken var lite långsam, men den tog fart och överlag var den ingen besvikelse.

Varför jag läste boken: Yrsa Sigurdardottir är en av mina isländska favoritförfattare.

Mitt betyg: ★★★ (3.5)

Slutsats: Bra start på en ny intressant serie.