Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

Veckans tema för tisdagstrion är mamma, pappa, barn. Av någon anledning fick det mig genast att tänka på dysfunktionella familjer.

Den första boken i min trio är Vindsträdgården av VC Andrews om de fyra syskonen Chris, Cathy, Carrie och Cory som blir inspärrade uppe på en vind av sin mamma och mormor efter att deras pappa gått bort. Jag älskade serien när jag läste den som tonåring.

Bok nummer två är Commonwealth av Ann Pratchett. Den handlar om två familjer som plötsligt blir en. Handlingen följer familjen över flera generationer och är väldigt välskriven.

Sista boken heter just Mamma, pappa, barn och är andra boken i Hammarbyserien av Carin Gerhardsen. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg utreder två fall: ett med en strypt sextonårig flicka med trassliga familjeförhållanden och ett med ett spädbarn som hittas i en buske i närheten av en död kvinna utan id-handlingar. Parallellt med det följer man även en treårig flicka som vaknar ensam, inlåst i en lägenhet och vars familj har försvunnit.

Tisdagstrion: Överst i min läshög

Temat för årets första tisdagstrio, som anordnas av Ugglan & Boken, är ”överst i min läshög/på min läslista”. Det är inte ett så enkelt tema som man kanske kan tro. Jag har helt tappat kontrollen på min goodreads-lista över böcker som jag vill läsa. Den innehåller flera tusen böcker och är mest som ett svart hål där böcker läggs till och sedan sällan syns till igen. De fysiska högarna med böcker som pryder bokhyllor och andra möbler i min lägenhet är nästan lika illa. Det enda jag vet med säkerhet är att det är väldigt många böcker (och att listan bara blir längre och högarna växer).

För att kunna tackla veckans tema valde jag tre kriterier: böcker som 1) jag har en fysisk kopia av, 2) jag köpt under senaste året och 3) är först i en serie.

Första boken i min trio är Stormvakt av Kristina Ohlsson. Det är den första boken om den före detta finansmannen August Strindberg som flyttar till Bohuslän samtidigt som en omtyckt lärare försvinner. Jag älskade Kristina Ohlssons deckarserie om Fredrika Bergman & Alex Recht så jag har höga förväntningar på Stormvakt.

Bok nr två är Offermakaren av Viveca Sten, första boken i serien Åremorden. Två poliser utreder ett fall där ett lik hittas i en av liftarna i början av skidsäsongen. Jag har fortfarande bara läst en bok från Viveca Stens Sandhamn-serie (och vet inte riktigt varför jag inte läst resten än), men Offermakaren låter som skriven för mig.

Sist ut är A Discovery of Witches av Deborah Harkness. Det är den första boken av tre om häxan Diana Bishop och vampyren Matthew Clairmont. Det är definitivt inte min vanliga genre, men jag tyckte så mycket om tv-serien med samma namn som är baserad på böckerna att jag ville ge dem en chans också.

En stilla död av Nina Sjöstrand


Vad: Första boken i en ny deckarserie om polisaspirant Olivia Crona.

Synopsis:  Nya polisaspiranten Olivia blir inkastad i en mordutredning sin första dag på jobbet. De jagar en seriemördare som använder sig av ett ovanligt gift.

Plats: Stockholm, Sverige

Det bra: Intressanta karaktärer (både Olivia och de andra i gruppen) och handlingen höll mitt intresse med lagom mycket överraskningar. Ljudboken uppläses av Charlotta Åkerblom som var väldigt bekväm att lyssna på.

Det mindre bra: Själva premissen att en ny polisaspirant skulle stationeras med en specialgrupp som utreder mord är inte så realistisk.

Varför jag läste boken: Jag är alltid på jakt efter nya nordiska deckarserier och titeln fångade min uppmärksamhet.

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: Utmärkt start på serien.