Tisdagstrion: Isigt, kallt eller vitt

Temat för veckans Tisdagstrio är ”isigt, kallt eller vitt”. Jag valde en bok som passar varje ord:

Den första boken i min trio är Isvittring av Solveig Vidarsdotter. Det är den försa boken av tre om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo som utreder mord i norra Jämtland och var en av de bästa böckerna (och serierna) jag läste förra året.

Den andra boken är Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt. Det är den första boken om kriminalinspektör Tess Hjalmarsson som är chef för Skånes cold case-grupp. De utreder ett 16 år gammalt fall om en 19-årig kvinna som försvann en sommarnatt på Österlen.

Den tredje boken är Vita spår av Emelie Schepp. Det är den andra boken om åklagare Jana Berzelius och handlingen kretsar kring en ung kvinna som hittats död på ett X2000-tåg står en kall vinternatt.

Bokomslag: Fåglar

Alla har väl hört uttrycket att man inte ska döma en bok efter omslaget. Jag gör det hela tiden. Senaste tiden har jag varit besatt av böcker med fåglar på omslaget (trots att jag inte är så förtjust i fåglar i verkliga livet).

  1. 22 Dead Little Bodies av Stuart MacBride
  2. All the Birds, Singing av Evie Wyld
  3. av Tove Jansson
  4. Raven Black av Ann Cleeves
  5. Trail of Broken Wings av Sejal Badani
  6. Murmur: Gathered Stories vol 1 av Caleb J Ross
  7. The Silent Land av Graham Joyce
  8. Secrets of the Grave av Tami Hoag
  9. The Boys in the Trees av Mary Swan

Tisdagstrion: Bröllop och begravning

Temat för den här veckans Tisdagstrio är bröllop och begravning. Jag måste erkänna att jag var mest inspirerad av begravnings-delen men kom till slut fram till tre väldigt olika böcker som passade hela temat.

Min första bok är Som en drömbild av Nora Roberts. Det är den första boken om fyra vänner som driver en framgångsrik bröllopsagentur tillsammans. Varje bok i serien fokuserar på en av vännerna och först ut är fotografen Elliot.

Nästa bok är Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist. Den handlar om litteraturforskaren Helena Waller som blir indragen i ett mysterium rörande ett okänt originalmanuskript av Romeo och Julia och mordet på Roy Pedersen, forskare vid universitetet och expert på Shakespeare.

Sist ut är The Graveyard Apartment av Mariko Koike. Det är en skräckhistoria om en ung familj som flyttar in i ett bostadshus intill en kyrkogård.

A Murder in Time av Julie McElwain


Vad: Julie McElwains debutroman från 2016

Synopsis: FBI-agenten Kendra Donovan befinner sig plötsligt 200 år tidigare i tiden på ett brittiskt slott där hon behöver lösa flera mord och fånga en seriemördare.

Plats: Börjar i nutida USA, slutar med ett brittiskt slott år 1815.

Det bra: När mysteriet väl började (och döda kroppar började dyka upp) var jag fast och blev helt insvept i försöken att ta reda på vem mördaren var.

Det mindre bra: De första kapitlen gick väldigt långsamt och det tog ganska lång tid för mig att värma upp till hjältinnan. Hon var ganska svår att relatera till, jag tyckte hon bitvis inte var särskilt sympatisk eller trovärdig. Det kändes också som att det var en hel del bakgrundsinformation som saknades—det kändes nästan som att det fanns en tidigare bok som jag hade missat att läsa och som skulle förklara många av Kendras val. Jag har vanligtvis svårt för böcker som handlar om tidsresor och även om jag inte tyckte att den delen av den här berättelsen var särskilt övertygande, så var handlingen överlag tillräckligt intressant. Skrivandet är långt ifrån det bästa jag någonsin läst, men totalt sett innehåller den här boken alla bitar som behövs för ett bra mysterium.

Varför jag läste boken: Mordmysterium + brittiskt slott + vackert omslag

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: De enskilda bitarna är inte är så bra, men tillsammans fungerar de på något sätt.

Hangman av Stephan Talty


Vad: Fortsättning på Taltys debut Black Irish.

Synopsis: Polisen Abbie Kearney försöker fånga seriemördaren Marcus Flynn, känd som Hangman, som flytt under en fängelsetransport.

Plats: Buffalo

Det bra: Fantastiska karaktärer, bra handling och bra tempo.

Det mindre bra: Det tog mig ett tag innan jag gillade protagonisten.

Varför jag läste boken: Jag läste första boken i serien men den gjorde inget större intryck. Jag ville ha mer från både handlingen och karaktärerna men ppplägget för den här gjorde mig tillräckligt intresserad för att fortsätta serien.

Mitt betyg: ★★★★

Slutsats: Jag ångrar definitivt inte att jag gav författaren en andra chans.