Svenska gummistövlar av Henning Mankell


Vad: Fristående fortsättning på Italienska skor.

Synopsis: Den pensionerade läkaren Fredrik Welin lever ett lugnt, ensamt liv på en isolerad ö tills en natt när hans hus fattar eld och allt han får med sig är två vänstergummistövlar.

Plats: Svenska skärgården

Det bra: Miljön är fantastisk och huvudkaraktären är mycket välskriven.

Det mindre bra: Det är omöjligt att inte jämföra boken med Wallander-böckerna som jag älskar och Svenska gummistövlar var inte alls i samma liga. Handlingen går långsamt (ibland nästan smärtsamt långsamt). Fredrik Welin delar visserligen flera egenskaper med Kurt Wallander, men det jag älskar med Wallander (hans asociala tendenser, bristande sociala färdigheter, det komplicerade förhållandet till sin dotter) fick mig att ogilla Welin.

Varför jag läste boken: Nominerad för Petrona Award 2018

Mitt betyg: ★★★ (2.5)

Slutsats: Det här var inte en dålig bok, den var bara inte så bra som jag förväntat mig.

Lämna en kommentar